Вулканичното изригване на канарския остров Ла Палма продължава да нанася щети, предаде ДПА. До момента над 160 постройки са били разрушени от лавата, съобщи рано във вторник испанската държавна телевизия RTVE.

вулкан
БТА

Повече от 100 хектара вече са покрити с дебел черен слой лава. Тя е с температура от около 1000 градуса по Целзий и изригва от 9 кратера на вулкана Кумбре виеха, в южната част на испанския остров.

Вулкан изригна на испанския остров Ла Палма

По информация на Гражданска защита вече са евакуирани близо 6000 души. Повечето от тях са настанени у роднини или в частни домове в други части на острова. Засега няма жертви, подчертаха властите.

вулкан
БТА

Очаква се съвсем скоро лавата да стигне до бреговете на Атлантическия океан. Властите предупредиха, че когато нажежената лава се излее в морето, може да се отделят отровни газове. Тогава ще има експлозивно изпаряване на морска вода и може да се образуват солна киселина и фини вулканични кристали. Това може да предизвика възпаления на кожата, очите и на дихателните пътища. Но тъй като потоците от лава забавиха движението си, не е ясно кога точно ще достигнат крайбрежието.

Лавата от вулкана на остров Ла Палма погълна около 100 къщи (ВИДЕО/СНИМКИ)

вулкан
БТА

В неделя вулканът изригна за пръв път от 50 години.
БТА