Вулкан изригна и предизвика транспортен хаос в Индонезия (ВИДЕО)
Вулкан изригна и предизвика транспортен хаос в Индонезия (ВИДЕО) / снимка: БГНЕС, архив

Вулкан на индонезийския остров Ява изхвърли пепел и предизвика транспортен хаос. Летищата спряха работа и хиляди туристи останаха блокирани, а международните авиолинии отмениха полетите до популярната туристическа дестинация - остров Бали, предаде Асошиейтед прес.

От няколко седмици активността на вулкана Раунг в провинция Източна Ява, на около 150 км от международното летище на Бали, е повишена. Миналата седмица тя се засили и днес вулканът избълва пепел и парчета скали на височина 3800 м.

Държавни източници съобщиха, че заради изригването властите са затворили пет летища, макар, че две летища на о. Ломбок днес следобед отново заработиха. Транспортното министерство е посъветвало авиокомпаниите да избягват трасетата близо до планината.

Заради лавата и пепелта правителството призова хората да стоят далеч от 3-километровата рискова зона около вулкана.

Засега властите смятат, че евакуация на населението в близост до вулкана още не се налага, но приканват хората да носят маски.

По данни на ТАСС са отменени всички полети до Бали от Австралия. Националният превозвач на Индонезия - "Гаруда" - е съобщил, че анулира повече от 110 полета. Сходни мерки са взели и малайзийските авиокомпании.

Със своите 3332 м Маунт Раунг е най-високият връх в Индонезия, а Ява е най-гъстонаселеният остров в страната.

Изригването на вулкан може да предизвика сериозни и продължителни транспортни проблеми. При избухването на вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия през 2010 г. се образува облак от пепел, който затвори за седмица международните летища. Тогава бяха отменени над 100 000 полета, припомня АП.

Източник: БТА