Второ земетресение на остров Сахалин, двама загинали
Второ земетресение на остров Сахалин, двама загинали / netinfo

Второ земетресение разтърси южната част на руския остров Сахалин, предаде ИТАР-ТАСС. Епицентърът на труса с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер бе на 30 км южно от гр. Южносахалинск.

Първият мощен трус с магнитуд 6-7 по Рихтер бе регистриран на острова близо три часа преди това. Епицентърът бе в района на град Невелск, където загина 23-годишна жена. Върху момичето паднала бетонната козирка на местния културен дом. Според кмета Владимир Пак в града има и други пострадали, разрушени са промишлени и жилищни сгради.

За Невелск са заминали екипи на федералното Министерство на извънредните ситуации, съобщи губернаторът на Сахалинска област Иван Малахов. Населението на града е предупредено за опасността и хората са напуснали домовете си. Осигурена е необходимата първа помощ за нуждаещите се. Милицията и властовите органи работят. Обстановката е под контрол, увери губернаторът. Днес в града ще бъдат доставени палатки, в които при нужда да бъдат настанени местни жители, добави той.

По данни на министерството в Сахалинска област общо двама души са загинали и двама са ранени при земетресението. Според Франс прес вторият загинал е мъж, загинал, докато се опитвал да избяга от рухващия си дом.

Приливна вълна, висока 20 сантиметра, заля по-късно западните брегове на японския остров Хокайдо. Вълната, възникнала в резултат на земетресението на Сахалин, разположен северно от Хокайдо, не е причинила материални щети. Японските власти предупредиха за опасност от нови приливни вълни с височина до 50 сантиметра.