Второ силно земетресение разтърси Пакистан
Второ силно земетресение разтърси Пакистан / снимка: БГНЕС
Второ силно земетресение разтърси Пакистан – броени часове след труса, който причини смъртта на най-малко 160 души, предадоха световните агенции.

Земетресението от тази сутрин местно време бе последвано в следобедните часове от няколко вторични труса, най-силният от които бе с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер. Засега няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, но местните жители избягаха панически от домовете си.

Епицентърът на най-силния вторичен трус е същият като на сутрешното земетресение - на около 60 километра от главния град на югозападната провинция Белуджистан - Кета. Трусът е бил усетен в близките райони в Пакистан и Афганистан.

При земетресението от преди изгрев слънце, което бе с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер, загинаха най-малко 160 души. Властите се опасяват, че броят на жертвите може да е по-голям.

Разрушени бяха около 2000 къщи, като без покрив останаха 6000 души. Пакистанските власти заявиха, че могат да се справят сами със ситуацията и нямат нужда от чуждестранна помощ.м Преди това Европейският съюз изрази готовност да окаже подкрепа на страната, ако тя поиска.

Пакистанският град Кета бе до голяма степен разрушен при земетресение през 1935 г., което взе около 30 000 жертви.

Най-тежкото земетресение в региона бе през октомври 2005 г. Магнитудът му беше 7,6 по Рихтер. Тогава загинаха около 75 000 души, повечето от тях в планинската северна част на Пакистан, а над 3,5 милиона души бяха изселени.