Вторичен трус със сила 4,5 разтърси столицата на Хаити
Вторичен трус със сила 4,5 разтърси столицата на Хаити / снимка: Reuters

Вторичен трус със сила 4,5 разтърси столицата на Хаити Порт-о-Пренс и за кратко прекъсна усилията за спасяване и издирване на пострадали от катастрофалното земетресение във вторник, предаде Асошиейтед прес.

Спасители, които се опитвали да освободят оцелели от развалините на хотел, се измъкнали изпод купчините отломки, но минути по-късно се върнали и подновили опитите да открият затрупани хора по чуващите се гласове.

Геофизическият институт на САЩ съобщи, че вторичният трус със сила 4,5 изглежда не е предизвикал големи щети, макар да е бил достатъчно силен, за да срути сгради, повредени от земетресението във вторник с магнитуд 7, посочва АП.

Президентът на САЩ Барак Обама и предшествениците му Джродж Буш и Бил Клинтън подемат национална кампания за събиране на финансови средства за оцелелите от бедственото земетресение, предаде Ройтерс. "Президентите Буш и Клинтън ще окажат съдействие на американския народ да набере помощи за Хаити, защото всички ние трябва да предприеме действия в отговор на бедствието. В тези трудни часове Америка е единна", каза Обама пред журналисти. Редом с него в Розовата градина на Белия дом бяха Буш и Клинтън.

Властите в Хаити смятат, че около 200 000 души са загинали в земетресението във вторник. Целият свят се мобилизира, за да помогне на пострадалите, посочва Ройтерс.