Втора петролна платформа се преобърна в Луизиана
Втора петролна платформа се преобърна в Луизиана / снимка: Reuters, архив

Губернаторът на щата Алабама Боб Райли обяви бедствено положение, заявявайки, че нефтеният разлив в Мексиканския залив представлява сериозна заплаха за околната среда и икономиката, предаде Ройтерс. Преди него същата мярка предприеха губернаторите на Луизиана и Флорида.

Междувременно близо до Морган сити в Луизиана потъна още една нефтена платформа, докато била транспортирана към склад за скраб, съобщи крайбрежната охрана. Никой не е пострадал и корабоплаването не е било засегнато от инцидента в навигационния канал Чарънтън. Властите обясниха, че това не е основен воден път. Платформата, дълга 210 фута, имала резервоар за 20 хиляди галона гориво, но при потъването горивото било не повече от 200 галона. Като предпазна мярка бреговата охрана е разположила плаващ бараж.

Властите на Луизиана решиха да изпратят затворници, които да се включат в почистване на бреговата ивица от петролните замърсявания от големия разлив в Мексиканския залив, съобщи АФП. Силни ветрове от югоизток изтласкаха вчера част от петрола, изтекъл от потъналата платформа "Дийпуотър хърайзън" към крайбрежието на Луизиана, застрашавайки местната екосистема, включваща редки видове птици и морски видове. Части от нефтеното петно вече са стигнали и до устието на р. Мисисипи.

Предотвратяването на екокатастрофата силно се затруднява от метеорологичните условия, уточнява БТА. Както съобщи националната служба по метеорология на САЩ, приливът и наближаваща буря ще спомогнат за проникване на още повече нефт по крайбрежието. Очаква се вълнението следващите дни да достигне до два метра. При подобни условия специалните заграждения, разположени, за да локализират нефтения разлив по повърхността на водата, няма да могат да възпрепятстват проникването на нефт до брега и намиращите се там водоеми. Това според учените ще доведе до колосална екокатастрофа. Хората вече намират по брега птици, чиито пера са покрити с нефт.

Положението се усложнява и от това, че в този период по крайбрежието на Мексиканския залив птиците гнездят. Заплашена е и водната фауна, тъй като нефтът ще прекрати достъпа на кислород до планктона, от който се храни. В зоната на бедствието обитават също колонии видри. Според учените под заплаха са над 400 вида животни.

Оказа се, че мащабите на разлива превишават пет пъти първоначалните преценки. По последни данни от повредената тръба всекидневно се изливат 5000 барела нефт, или 800 000 литра. В момента нефтеното петно е обхванало площ от 75 000 кв.км. От екологичната катастрофа са заплашени четири щата - Луизиана, Флорида, Алабама и Мисисипи.

На 20 април платформата "Дийпуотър хърайзън" експлодира и два дни по-късно потъна. 11 от 126-те души, които работеха на нея, изчезнаха и се смятат за мъртви, останалите бяха евакуирани.