Всяко четвърто бебе в Пекин е пило мляко с меламин
Всяко четвърто бебе в Пекин е пило мляко с меламин / снимкa: БГНЕС

Почти всяко четвърто дете в китайската столица е консумирало мляко, заразено с меламин преди некачествените продукти да бъдат иззети от магазините, съобщават държавните медии в страната, като се позовават на анализ на правителството на китайската столица.

Проверка на над 370 000 семейства в Пекин, с деца под 3-годишна възраст, е открила, че над 75 000 бебета са били захранвани с отровната млечна формула, според агенция Синхуа, цитирана от БГНЕС. Изследването, поръчано от Градското здравно бюро на столицата, е било проведено от 20 септември до 24 октомври.

Четири деца починаха, а стотици други бяха заболели от консумирането на млечна формула, примесена с меламин. Опасното вещество бе открито и в други напитки и храни, а произведените в Китай продукти бяха свалени от щандовете на магазините по цял свят.

Над 3000 деца остават в болници в Китай. Власти там гарантират, че наличните млечни продукти в магазините в страната са безопасни. Те обещаха да вдигнат качеството на тези продукти в съответствие със световните и най-вече с европейските стандарти. Пекин започна тази седмица и обсъждането на по-строг вариант на Закона за безопасността на храните след критиките от страна на ООН към властите в страната за мудната им реакция при здравния скандал.