Всичко е готово за погребението на Туркменбаши
Всичко е готово за погребението на Туркменбаши / netinfo

Всичко е готово за утрешната церемония по погребението на туркменистанския президент Сапармурат Ниязов, съобщи дипломатически източник за РИА Новости. Ниязов почина през нощта срещу 21 декември от спиране на сърдечната дейност, съобщиха властите.

След официално поклонение утре сутринта, траурният кортеж ще се отправи към родното село на туркменистанския лидер - Кипчак, на петнайсетина км от Ашхабад, където тленните му останки ще бъдат положени в семейния мавзолей към джамията "Духовността на Туркменбаши". Ниязов ще бъде погребан до своите родители и двамата си братя.

Над 20 държави са заявили, че ще изпратят делегации за погребението. Очаква се да присъстват президентите на Афганистан, Казахстан, Таджикистан, парламентарни и правителствени ръководители, представители на международни организации, дипломати.

В столицата на Туркменистан цари спокойствие. Работят магазините за хранителни стоки, водят се занятия в ашхабадския университет. През седемдневния траур е забранена търговията със спиртни напитки, включително в баровете и ресторантите, допълва РИА Новости.

В навечерието на траурните церемонии в Ашхабад са взети специални мерки за сигурност. Днес те бяха обсъдени на заседание на Държавния съвет за сигурност, трето след смъртта на Ниязов, посочва ИТАР-ТАСС.

В очакване на избори след два месеца, за временен президент бе определен досегашният вицепремиер Гурбангули Бердимухамедов, но Туркменистан все още не знае името на новия си лидер, изтъква Франс прес. На Бердимухамедов е поверено да организира погребението - роля, запазена за официалния приемник според съветските политически традиции, добавя агенцията.