Все повече европейци са отрицателно настроени към мюсюлманите
Все повече европейци са отрицателно настроени към мюсюлманите / снимкa: Sofia Photo Agency

Все повече европейци са отрицателно настроени към мюсюлманите, сочат резултатите от допитване, цитирано от Асошиейтед прес. Половината или повече от половината анкетирани в Испания и Германия са с отрицателно мнение за мюсюлманите.

В Германия подобни настроения се споделят от 50 процента от запитаните спрямо 46 процента през 2004 г. В Испания те са 52 процента, спрямо 37 процента през 2005 г. и 60 процента през 2006 г.

Най-малко отрицателни настроения към мюсюлманите има в САЩ и Великобритания - по 23 процента от анкетираните. За Великобритания това е увеличение спрямо 2004 г., когато на такова мнение са били 18 процента от запитаните. За САЩ е спад - там през 2004 г. отрицателно мнение за мюсюлманите са имали 31 процента от запитаните.

"Хората на възраст 50 години и повече са по-отрицателно настроени към мюсюлманите отколкото хората под 50 години. Освен това европейци, които нямат висше образование, по-често са отрицателно настроени към мюсюлманите, отколкото висшистите", се отбелязва в проучването.

В изследването се посочва още, че мюсюлманите в страни, където те са мнозинство, се безпокоят от нарастването на ислямисткия екстремизъм в собствената им страна и в чужбина. На това мнение са мнозинството запитани в Индонезия, Пакистан, Танзания, Ливан, Египет, Йордания и Нигерия.