Время новостей: Звездата на Обама обещава нова светлина
Время новостей: Звездата на Обама обещава нова светлина / снимкa: Sofia Photo Agency

Московските издания коментират победата на Барак Обама на президентските избори в САЩ. Почти всичко, свързано с нея, е изпълнено с исторически смисъл и няма прецеденти. Звездата на Обама обещава нова светлина, нова надежда на страната и на целия свят, пише "Время новостей".

Консервативната ера от следвоенната история на САЩ приключи. Обаче икономическият фактор, който бе едва ли не решаващ за успеха на демократите, може със същата бързина да ги превърне в обект на критики и недоволство. Затова се чуват препоръки новият стопанин на Белия дом незабавно да се захване с формирането на икономически екип и да разработи план за изход от кризата, изтъква "Время новостей".

Обама наистина няма възможност да забави нещата, докато навлезе в проблемите. Всички очакват, че в близките дни той ще започне да разработва нови планове за борба срещу кризата, пише "Росийская газета". На този фон външнополитическата проблематика със сигурност не е приоритет за новия лидер на САЩ. Естествено и тук обаче го очакват доста грижи. Експертите в един глас подчертават, че САЩ са заинтересовани от конструктивни отношения с Русия и че бъдещият стопанин на Белия дом волю-неволю ще трябва да се съобразява с това, отбелязва "Росийская газета".

Обама просто успя по-сполучливо от Джон Маккейн да раздаде обещания на избирателите в САЩ. Това обаче е манипулация със създанието на хората, а не политика, смята "Комсомолская правда". Каквото и да прави Барак, икономиката в САЩ ще се свие поне с една трета, безработицата ще скочи нагоре, ще започне да пада стандартът на населението. След това Обама ще бъде пометен от възмутените маси. И политиците ще го превърнат в изкупителна жертва, твърди "Комсомолская правда".

Макар и претърпял поражение на изборите, Джон Маккейн също ще влезе в историята - като първия републиканец от създаването на САЩ, изгубил срещу чернокож кандидат за президентския пост, посочва "Комерсант". Загубата на Маккейн се дължи според вестника главно на Джордж Буш. Изборите ясно показаха, че Републиканската партия има нужда от свежа кръв и от нови идеи, изтъква "Комерсант".