Времето на конфронтацията между САЩ и Либия мина, заяви Шалкам
Времето на конфронтацията между САЩ и Либия мина, заяви Шалкам / снимка: БГНЕС

Визитата на американския държавен секретар в Триполи доказа, че времето на конфронтацията между САЩ и Либия е минало, заяви либийският министър на външните работи Абдел Рахман Шалкам. "Има диалог, разбиране и разведряване между двете страни", каза Шалкам на пресконференция в края на историческата визита на Кондолиза Райс в Либия - първата от 55 години насам.

Самата Райс заяви, че целта на визитата й - историческа по собствените й думи – е била да сложи край на десетилетията враждебност, пет години след като Либия се отказа от програмите за оръжия за масово унищожение. Комплексът, където Кадафи прие американската делегация, включва бившия му дом, който е в руини, но е запазен във вида си от 1986 г., когато бе бомбардиран през от американската авиация. Тогава загиванаха близо 40 души, сред които и осиновената дъщеря на Кадафи. Няма информация, че американската делегация е видяла развалините, които либийските домакини обикновено показват на гостуващите чужденци.

Двете делегации обсъдиха сътрудничеството в различни области, по-специално петрола и образованието. Вашингтон преговаря и за военен меморандум за разбирателство с Либия. Райс отлагаше посещението, докато не бе подписано споразумение, покриващо всички претенции за компенсации от граждани на двете страни. Либия в сряда финализира юридическите формалности по фонда, от който ще бъдат изплащани обезщетенията на роднините на жертвите, макар американски представител да призна, че ще минат "много дни", преди плащанията да започнат. Вашингтон и Триполи работят по "рамково споразумение" за подобряване на климата за търговия и инвестиции. САЩ внасяха средно 85 000 барела дневно либийски петрол през 2006 г.Двете страни скоро ще подпишат и споразумение за образователен и културен обмен.