Вратите на ЕС са отворени за Сърбия
Вратите на ЕС са отворени за Сърбия / БГНЕС

Вратите на ЕС за отворени за Сърбия, заявиха политически директори от тройката на ЕС на срещата си със сръбския президент Борис Тадич в Белград.

Представителите на ЕС призоваха за възможно най-бързо съставяне на правителство на Сърбия, с което да могат да продължат преговорите за сключване на Споразумение за стабилизация и асоцииране.

Делегацията на тройката на ЕС начело с политическия директор на германското министерство на външните работи Михаел Шефер поздрави Тадич за демократичния избор на гражданите на Сърбия на проведените на 21 януари парламентарни избори.

Президентът Тадич заяви, че ще направи всичко за по-скорошното сформиране на правителство, което ще поведе Сърбия напред в европейската и евроатлантическата интеграция. Същевременно стана ясно, че за понеделник, 29 януари, са насрочени консултации между партиите за съставяне на новото сръбско правителство.

Републиканската избирателна комисия съобщи в четвъртък окончателните резултати от парламентарните избори, състояли се на 21 януари. Сръбската радикална партия печели 81 мандата, Демократическата партия – 64 мандата, коалицията на Демократическата партия на Сърбия и Нова Сърбия – 47 мандата, Г17 плюс – 19 мандата, Социалистическата партия на Сърбия – 16 мандата, а коалицията около Либерално-демократическата партия – 15 мандата. /БГНЕС/