Вятърът на промяната засегна и Уолстрийт
Вятърът на промяната засегна и Уолстрийт / снимки: БГНЕС

Вятърът на промяната, за която призовава Барак Обама, се усеща дори в "светая светих" на републиканците - Уолстрийт. Мениджъри с костюми и вратовръзки се готвят да гласуват за кандидата на демократите, предаде Франс прес.

Агенцията припомня, че американските финансисти традиционно подкрепят републиканците, за които се смята, че водят политика, облагодетелстваща деловите среди. При сегашната икономическа ситуация обаче дори републиканците започват да се страхуват, обобщава причините за промяната готвещ се да гласува за Обама корпоративен адвокат, който няма нищо общо със средностатистическите привърженици на кандидата на демократите.

Що се отнася до пазара, той зае изчаквателна позиция. Индексите се повишиха при отварянето на борсата - нещо, което анализаторите обясниха с края на несигурността кой ще е следващият президент на Съединените щати, без значение дали това ще е демократът Барак Обама или републиканецът Джон Маккейн.

Последните проучвания на общественото мнение прогнозират победа на Обама, на когото отреждат преднина пред Маккейн от 2 до 11 процента, посочва Франс прес.

Според всички сондажи претендентът на демократите за Белия дом ще вземе над 50 процента от гласовете. Агенцията отбелязва по този повод, че последният кандидат-президент на партията, който е получавал абсолютно мнозинство, е бил Джими Картър през 1976 г.

При това Обама води в почти всички ключови щати. Това прави задачата на Маккейн трудна, ако не и невъзможна.

Първите прогнозни резултати на телевизиите са очаквани след затварянето на избирателните секции в Индиана и Кентъки в 18 ч. местно време във вторник (1 ч. в сряда българско време). Ще трябва обаче да се изчака един-два часа - до приключването на изборния ден в ключови щати като Флорида и Вирджиния (в 2 ч. българско време) и Пенсилвания (3 ч. българско време).

По-голямата част от специалистите обаче очакват името на следващия американски президент да не стане ясно със сигурност преди 4 ч. по Грниуич (6 ч. сутринта в сряда българско време). Иначе последните избирателни секции ще затворят в Аляска в 8 ч. сутринта в сряда българско време.

В случай на победа, демократите планират да организират празник за десетки хиляди свои привърженици в Чикаго, където живее Барак Обама. Републиканците са предвидили вечерно тържество за хиляда привърженици на партията в престижен хотел във Финикс, Аризона, където е домът на Маккейн.

"Грант Парк" в Чикаго, където ще говори Обама след края на гласуването, на практика е обсаден от полицията. Органите на реда са взели сериозни мерки за сигурност, като всички входове на парка са охранявани от полицаи и агенти на Сикрет сървис.

65 хиляди души са се сдобили със задължителните за присъствие на следизборния митинг билети.

Кандидатът на демократите, който вече гласува, възнамерява да продължи борбата дори от хотелската си стая в Чикаго, където ще чака резултатите от гласуването, предаде ИТАР-ТАСС.

Обама, който ще пристигне в хотела през втората половина на деня, ще даде в продължение на час и половина интервю за редица американски телевизии. Те ще го излъчат в ключовите щати Флорида, Пенсилвания, Колорадо, Вирджиния, Охайо, Северна Каролина, Невада и Мисури, изходът от надпреварите в които не смеят да прогнозират с абсолютна сигурност дори мастити политолози.

След интервюто Обама планира да отиде да поиграе баскетбол с приятели и сътрудници от предизборния си щаб. Кандидатът на демократите се пристрасти към тези мачове по време на първичните избори на партията, когато резултатът от тях се превърна в "точен барометър" за изхода и от гласуванията, посочва ИТАР-ТАСС. (БТА)