Вот на недоверие срещу правителството на Тополанек
Вот на недоверие срещу правителството на Тополанек / снимкa: БГНЕС

Дясноцентристкото правителство на чешкия премиер Мирек Тополанек ще бъде подложено на вот на недоверие утре, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Това се случва три месеца преди началото на чешкото председателство на ЕС.

"За първи път от две години не съм сигурен на 100% за резултата", призна днес вицепремиерът Александър Вондра на среща с чешки бизнесмени. Подобно на премиера, Вондра се надява по време на дебатите в парламента да убеди депутатите, че "ще бъде опасно да се предизвиква промяна особено преди поемането на председателството на ЕС".

"Това е труден ден и ние ще се сблъскаме с още трудности до юли", посочи Вондра и представи настоящото чешко правителство като преграда срещу "популистката" социална политика на Брюксел, срещу предложената от повечето европейски страни интервенция във връзка с финансовата криза и срещу всяко посегателство срещу свободната конкуренция.

Правителствената коалиция, в която влизат Либерално-демократическата партия на Тополанек, Християндемократите и зелените има 98 депутати в 200-местната Горна камара и гласовете на шестимата станали независими депутати, ще се окажат решаващи утре.