Войната в Афганистан превърнала 500 000 души в бежанци
Войната в Афганистан превърнала 500 000 души в бежанци / снимки: Reuters, архив

В резултат на войната в Афганистан, където силите на САЩ и НАТО продължават операцията си срещу талибаните, днес страдат повече мирни жители от когато и да било в последните десет години, твърди доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл”, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В представеното вчера във Вашингтон изследване се казва, че в Афганистан всеки ден средно 400 души са принудени да напуснат дома си. От 2008 г. насам броят на тези хора постоянно расте и понастоящем достига 500 000 души. Спасявайки се от бойните действия, повечето се насочват към големите градове като Кабул, Херат, Мазар-и-Шариф. В афганистанската столица са намерили убежище около 35 000 души, които сега живеят на пусти места в колиби, направени от подръчни материали и глина. Други се намират в бежански лагери на ООН в съседен Пакистан. При доброволното си завръщане в родината бежанците установяват, че парите за наем на жилище не стигат, а да се намери нормално платена работа е невъзможно, поради което цели семейства се оказват на улицата, посочва докладът.

Според сътрудници на „Амнести интернешънъл” тези афганистанци изпитват недостиг на вода, хранителни продукти, лекарства, а в импровизираните им лагери няма никакви хигиенни условия и се разпространяват болести. По данни на правозащитници в Кабул през януари от студ са починала над 20 деца на възраст под пет години.

Докладът отбелязва, че афганистанското правителство не обръща нужното внимание на проблема, като за някои чиновници категорията прокудени от дома си хора изобщо не съществува, а става дума за икономически мигранти, тбелязва БТА.

Международната общност също пренебрегва проблема, твърди организацията, която се е обърнала към ръководството на ООН, към американското и афганистанското правителство с призив да предприемат нужните действия, за да облекчат съдбата на бежанците и преселниците.