Военни в Мианма стреляли срещу демонстранти в Янгон
Военни в Мианма стреляли срещу демонстранти в Янгон / снимка: БГНЕС
Един човек е бил убит, а петима – ранени днес в Янгон, главния град на Мианма. Според болнични източници, цитирани от Ройтерс, силите за сигурност открили огън срещу протестиращите, в опит да ги разпръснат, и един човек бил убит. Не е известно дали убитият и петимата ранени са монаси, добавя агенцията.

Франс прес предаде, че най-малко 17 от протестиращите монаси са били ранени днес от силите за сигурност. Сред тях имало 80-годишен монах, който според очевидци бил ударен по главата. Информациите за стрелба срещу демонстрантите в Янгон бяха потвърдени от базиран в Янгон френски дипломат, съобщава Франс прес.

Еманюел Мурие потвърдил пред местна медия, че силите за сигурност за произвели изстрели първо във въздуха, после – срещу протестиращите. Днешните събития се разиграли в района на прочутата пагода Шведагон, място на все по-масови протести срещу управляващата хунта през последните дни.

В британския град Борнмът, където тече конференцията на британската Лейбъристка партия, премиерът Гордън Браун призова Съвета за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание днес за кризата в Мианма, предаде АФП.