/ IStock
Четиринайсет мексикански военнослужещи загинаха, а един е тежко ранен, след като боен хеликоптер се разби в северозападната част на страната, предаде Ройтерс, като се позова на флота.

Причината за катастрофата вчера се разследва. В изявлението на мексиканските военноморските сили пишеше, че няма данни, които да показват, че злополуката е свързана с ареста в същия ден на наркобоса Рафаел Каро Кинтеро в друга част на щата Синалоа.

Впоследствие обаче президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че хеликоптерът с 15 души на борда е участвал в операцията по задържането на Каро Кинтеро, като оказвал подкрепа на екипа, заловил наркобоса.

Каро Кинтеро бе открит от специално обучена хрътка на име Макс и задържан от войници в отдалечен район, който е бастион на наркокартели. Малко след това военният хеликоптер се разбил по на юг също в щата Синалоа. Той бе задържан, за да бъде екстрадиран в Съединените щати заради бруталното убийство на агент на американската Агенция за борба с наркотиците (DEA) през 1985 г. Това стана само няколко дни след като мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се срещна с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон, отбелязва Ройтерс. Според представител на правителството на Мексико Съединените щати са оказали натиск наркобосът да бъде задържан.

Каро Кинтеро беше един от десетимата най-издирвани бегълци в списъка на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, което бе обявило награда от 20 милиона долара за залавянето му - рекорд за наркотрафикант.

Той е съосновател на вече несъществуващия наркокартел Гуадалахара, който е бил смятан за най-могъщата по рода си организирана престъпна група в Мексико през 80-те години на миналия век, посочва ТАСС. Каро Кинтеро е арестуван в Коста Рика през 1985 г., а четири години по-късно бива осъден на 40 години затвор в Мексико заради убийството на агента на DEA Енрике "Кики" Камарена - едно от най-известното по време на кървавите нарковойни в страната. Той вече изтърпя 28 години от своето наказание, преди да бе освободен на технически основания от мексикански съдия през 2013 г. - нещо, което предизвика недоволството на правителството на предишния президент на Мексико Енрике Пеня Нието.

Според представители на американските власти, след като бил освободен от затвора, Каро Кинтеро бързо преминал в нелегалност и започнал отново да се занимава с наркотрафик, присъединявайки се към картела Синалоа.

Убийството на Кики Камарена е описано в сериала на "Нетфликс" от 2018 г. "Наркос: Мексико", припомня Ройтерс.

Каро Кинтеро, който е отричал да е замесен в това престъпление, загуби окончателно миналата година съдебната битка за обжалване на решението да бъде предаден на Съединените щати. Наркобосът ще бъде екстрадиран възможно най-бързо, каза представител на мексиканските власти.
БГНЕС