/ БТА
Руските власти са прехвърлили частната военна компания "Вагнер" в Беларус, за да отклонят вниманието на Украйна от главния фронт, заявява беларуският независим военен анализатор Александър Алесин, цитиран от УНИАН.

Варшава предупреди, че още бойци на „Вагнер“ приближават до полската граница

"Настоявам, че задачата на частната военна компания "Вагнер" не е нахлуване в Полша и нахлуване в балтийските държави. Задачата е да се поддържа напрежението на границата, за да се отвлече вниманието на Полша, западните държави и Украйна именно върху полско-беларуската граница, за да изтеглят операциите си от главния фронт в Украйна", обясни той пред телевизия ФРИЙ ДОМ.

Освен това Кремъл се опитва да запази групата "Вагнер" след "похода към Москва".

"Изпращането ѝ в Беларус запазва групата за Русия, така че тя все още може да се бори за влияние в африканските страни", добави той.

Полша ще прехвърли войници към източните си части заради „Вагнер“

Редица европейски държави изразиха загриженост във връзка с изпращането на наемниците от "Вагнер" в Беларус. Полша, Литва и Латвия заявиха, че е необходимо да засилят защитата на своите граници. Варшава смята, че бойците могат да проведат терористична операция в Сувалския коридор, обединяващ Полша и Литва.
Асен Георгиев/БТА