Водолази претърсват езеро близо до мястото на стрелбата в Сан Бернардино
Водолази претърсват езеро близо до мястото на стрелбата в Сан Бернардино / снимки: БГНЕС

Водолази от ФБР и шерифската служба претърсват малко езеро в Сан Бернардино, щата Калифорния, като част от разследването на стрелбата от миналата седмица, в която бяха убити 14 души, заяви източник от правоохранителните органи, цитиран от Ройтерс.

Си Ен Ен съобщи, че се издирва компютърен харддиск, който може да е бил хвърлен в езерото от двамата нападатели.

Езерото Секомб е разположено в близост до мястото на стрелбата на 2 декември.

Ислямска държава поема отговорност за атаката в Калифорния

В същото време Ройтерс, цитирайки правителствен източник във Вашингтон, съобщи, че американските власти имат твърде малко, ако не и никакви, доказателства, че двамата извършители на масовото убийство в Калифорния на 2 декември са имали някакъв директен контакт с терористичната групировка „Ислямска държава“.

Екстремистки ислямски групи са пренебрегвали опитите на родената в Пакистан Ташфин Малик да се свърже с тях вероятно защото са се страхували да не попаднат в полезрението на американските правоналагащи органи. Те вероятно са отхвърляли опитите на Малик за връзка, защото силно са се опасявали от контакти с аутсайдери, които не познават или които не са им били препоръчани, съобщиха същите източници.

Не е ясно с колко организации и по какъв начин 29-годишната Малик се е опитала да се свърже, но сред тях със сигурност е бил сирийският филиал на Ал Кайда - фронтът "Нусра", твърдят те.

ИД съобщи миналата седмица, че Малик и съпругът й, 28-годишният Сайед Ризван Фарук - син на пакистански имигранти в САЩ, са били нейни последователи. ФБР пък разпространи, че Малик е положила клетва за вярност към ИД във Facebook малко преди кървавата баня, която те устроиха по време на коледно парти, убивайки 14 души.

Водолази претърсват езеро близо до мястото на стрелбата в Сан Бернардино
netinfo

По-късно днес шефът на ФБР Джеймс Коми, министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън и зам.-шефът на националния антитерористичен център Джон Мълигън ще информират при закрити врата двете камари на Конгреса за хода на следствието срещу Малик и Фарук.

Според властите Фарук и Малик са станали последователи на радикалния ислям преди да се запознаят в интернет през 2013 г. и са се оженили на следващата. Те са били в контакт с хора в Ориндж каунти, Калифорния, разследвани от ФБР за възможни връзки с тероризма, но нищо в това разследване не е привлякло вниманието към двамата, каза правителствен източник и добави, че досега няма данни те да са влизали в сговор с някой, който е бил наблюдаван от ФБР.

Следователите са наблюдавали връзката на Фарук с неговия приятел от юношеските години Енрике Маркес. Двамата замисляли някаква атака около 2012 г., но се отказали от плана си.  Маркес легално е купил оръжията, използвани от Фарук и Малик при кървавата атака, но досега не му е повдигнато никакво криминално обвинение.

28-годишният Саид Фарук и 27-годишната Ташфин Малик откриха стрелба в социален център в Сан Бернардино в югозападния американски щат Калифорния в сряда, като убиха 14 души и раниха други 21, след което избягаха с автомобил, но бяха ликвидирани от полицията.

Джихадистката групировка Ислямска държава определи вчера нападателите като нейни "последователи".

Източник: БТА