Властите в Калифорния не могат да се справят с пожарите
Властите в Калифорния не могат да се справят с пожарите / снимкa: БГНЕС

Противопожарните служби в щата Калифорния признаха, че не могат да се справят с бушуващите пожари, съобщи Асошиейтед прес.

Силните ветрове достигат скорост до 160 км/ч, раздухват пожарите и пренасят въглени и горящи клони.

Очаква се силните ветрове да продължат поне още едно денонощие. Затова противопожарните екипи не могат да направят нищо друго освен да се опитват да не допуснат вятърът да се пренесе в райони, които все още не са засегнати.

В момента в Южна Калифорния има 13 активни огнища на горски пожари. Досега огънят е унищожил общо 1554 квадратни километра гори.

Над 500 хиляди души в района на Сан Диего в Калифорния са получили нареждане да се евакуират. 346 хиляди къщи в района вече са опразнени. Стихийните пожари в Калифорния избухнаха преди три дни и вече взеха две човешки жертви. С огнената стихия се борят 6 хиляди пожарникари. До момента пожарът е изпепелил 1 300 къщи.

Засега не е правена оценка на щетите, но според застрахователни източници, цитирани от Ройтерс, те се оценяват на стотици милиони долари. Очаква се в засегнатите от пожарите райони да пристигне и президентът на САЩ Джордж Буш.