/ IStock
Властите в Източен Тимор наложиха в столицата Дили локдаун заради коронавируса, което става за пръв път в малката островна държава в Югоизточна Азия, предаде Ройтерс.

От днес полунощ за срок от 7 денонощия се въвежда "санитарна бариера и задължителна изолация", като хората ще могат да излизат от домовете си само при необходимост, съобщи правителството.

Мярката се налага заради "голямата вероятност" от разпространение на вируса из обществото, се казва в съобщението. Забранява се напускането на столицата по суша, море или въздух освен по основателни причини, свързани с безопасност, публично здраве, хуманитарни причини или такива от "обществен интерес".

В бившата португалска колония Източен Тимор с население 1,2 млн. души досега са регистрирани едва 122 случая с коронавирус, повечето от които привнесени.

Но слабо охраняваната граница с Индонезия, където има близо 1,38 млн. случая и над 37 хиляди починали с диагноза коронавирус, поражда опасения, че заразата ще се прехвърли в Източен Тимор и ще предизвика хаос в зле оборудваната здравна система на държавата.

През локдауна са забранени всички, социални, културни, спортни и религиозни прояви. Правителството е приело национален план за ваксинация, като до края на този месец се очаква пристигането на 33 хиляди 
БТА