Властите в Египет арестуваха ядрен инженер по подозрение за шпионаж
Властите в Египет арестуваха ядрен инженер по подозрение за шпионаж / netinfo

Инженер от египетската Агенция за ядрена енергия бе арестуван заради шпионаж в полза на Израел, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на официални египетски източници.

Главната прокуратура на Египет обяви, че властите издирват във връзка със същия случай и двама чужденци - ирландец и японец.

Египетският инженер Мохамад Габер бил арестуван на 18 февруари, но официалното съобщение било направено едва днес, за да не се пречи на разследването, посочва АП.

Габер откраднал "важни документи" от Агенцията за ядрена енергия и ги предал на агенти на Мосад срещу 17 хиляди долара. Габер се запознал с двамата чужденци в Хонконг през 2004 г.

През януари в Египет за шпионаж в полза на Израел бе арестуван друг египтянин. През 2002 г. бивш колега на Габер бе осъден на 15 години затвор за шпионаж, припомня АП.

Египет има малък реактор за научноизследователски цели. Неотдавна страната обяви намеренията си да поднови програмата си за ядрена енергетика, прекратена след катастрофата в Чернобил през 1986 г. Министърът на енергетиката Хасан Юнес каза по-рано тази година, че Египет планира до десет години да изгради атомна електроцентрала с мощност 1000 мегавата в Даба на Средиземно море.