Властите уточняват броя на пътниците пътували в катастрофиралия самолет
Властите уточняват броя на пътниците пътували в катастрофиралия самолет / снимка: БГНЕС

Властите уточняват точния брой на загиналите в разбилия се край руския град Перм самолет на "Аерофлот". На борда е имало 81 пътници, преминали регистрация, и 6 души екипаж, съобщи представител на областния клон на министерството на извънредните ситуации в Нижни Новгород. Трима души, купили билети за полет 821 Москва-Перм, не са се качили в самолета. Купени били общо 84 билета, но регистрация преминали само 81 пътника, сред тях пет деца до 12 години и едно под 2 години, така че броят на жертвите вероятно е 87, а не 88, както първоначално бе съобщено. Всички на борда са загинали.

Местните власти съобщиха, че в самолета е имало 17 чужденци, но по данни на "Аерофлот" 21 от пътниците са граждани на чужди държави – повечето от Азербайджан и Украйна, и по един от Франция, Швейцария, Латвия, САЩ, Германия, Турция и Италия.

Генадий Трошев, бивш съветник на президента на Русия и бивш командващ федералните войски в Чечения, е сред загиналите при самолетната катастрофа в Перм, предаде РИА "Новости". Агенцията се позова на публикувания списък на загиналите пътници и членове на екипажа на "Боинг-737" на авиокомпания "Аерофлот-Норд", предоставен от регионалното отделение на Министерството на извънредните ситуации на Русия. Той командва от април до юни 2000 г. Обединената групировка на федералните сили в Северен Кавказ. От 2003 г. е съветник на президента, но Медведев не го преназначава на длъжността.

В срок от 20 дни след подаване на документите "Аерофлот" ще изплати до 2 млн. рубли компенсации на роднините на всеки загинал при катастрофата на "Боинг-737" в Перм тази нощ, съобщи пресслужбата на авиокомпанията, цитирана от ИТАР-ТАСС. Авиокомпанията организира специален полет днес следобед до Перм за близките на загиналите.

Самолетът на авиокомпания "Аерофлот-Норд", изпълняващ по договор с "Аерофлот" полет 821 по маршрута Москва-Перм, катастрофира тази нощ в района на летището на град Перм. Самолетът излетял от московското летище "Шереметиево" в 0,12 часа местно време. Машината изчезнала от екрана на радара между 3.10 и 3.15 часа при захождане за кацане на летище Перм на височина 1100 м. Самолетът рухва на земята в индустриалната зона в града. При падането се е взривил и избухнал в пламъци. Повреден е участък от Транссибирската железопътна линия и движението е отклонено по заобиколен маршрут. Намерена е една от черните кутии.