Влакова катастрофа в Белгия отне живота на 18 души
Влакова катастрофа в Белгия отне живота на 18 души / Reuters

18 души загинаха, а 150 са ранени при катастрофа на два пътнически влака край белгийския град Хале, на 15 км югозападно от Брюксел. Двата влака са се сблъскали челно малко преди 08,30 часа днес на изхода на гарата в Хале в посока към белгийската столица. Единият от влаковете пътувал от Льовен за Брен-льо-Конт, а другият - от Киеврен за Лиеж, съобщава БТА.

В двата влака са пътували около 300 души. Спасителни екипи работят на мястото на катастрофата.

Все още не са известни причините за катастрофата, станала в условията на лоша видимост и обледеняване поради силния снеговалеж. По предварителна информация тя била причинена от авария в системата за управление на влаковете, в резултат на което двете електрички, движещи се в насрещни направления, се оказали на един коловоз, допълва ИТАР-ТАСС. Силата на удара била толкова голяма, че първите вагони се изправили и повредили електрическите кабели, разположени на три метра височина над релсите. Няколко вагона са дерайлирали, един се е преобърнал.

Железопътният трафик от Брюксел за Югозападна Белгия е прекъснат. Преустановено е и движението на международните скоростни влакове "Талис" и "Евростар", свързващи Брюксел с Париж и Лондон, информира БТА.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек изрази съболезнования към белгийските власти: „Това е трагична злополука и изпращам най-искрени съболезнования до семействата на жертвите, а на ранените пожелавам по-бързо възстановяване. Моите мисли сега са с Белгия".

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу също изпрати съболезнования във връзка с днешната катастрофата. В телеграма до министър-председателя на Белгия Ив Льотерм, Барозу пише: „С дълбока тъга научих за трагичната злополука в Хале. От името на Европейската комисия и от мое име изпращам на вас, както и на семействата на жертвите, нашите най-искрени съболезнования и най-дълбоко съчувствие".

Европейската комисия предложи на Белгия всичката възможна помощ, която би могла да окаже във връзка с катастрофата, добави по-късно говорител на комисията.

Влакова катастрофа в Белгия отне живота на 18 души
netinfo