Владимир Путин обясни защо критикува Ленин
Владимир Путин обясни защо критикува Ленин / БГНЕС

Трябва да се подхожда внимателно при обсъждането на деликатни въпроси като на изваждането от мавзолея на тялото на Владимир Ленин и неговото погребване, каза руският президент Владимир Путин по време на пленарно заседание на Общоруския народен форум, чийто председател е самият той, предаде ТАСС.

По думите му към въпроса за "препогребването" на водача на болшевишката революция не трябва да се предприемат никакви стъпки, които да разделят обществото в Русия. "Необходимо е то (обществото) да бъде сплотявано", заяви Путин.

Въпросът за Ленин бе отправен към президента от участник във форума, състоял се в южния град Ставропол. Участник обърна внимание и на изразените наскоро от Путин критики към Ленин.

Путин вижда стабилизирана и възходяща икономика на страната си

По време на неотдавнашно заседание на президентския съвет по наука и образование Путин каза, че Ленин "заложи атомна бомба под сградата, която се нарича Русия, и тя после избухна", припомни ТАСС.

Днес в Ставропол президентът даде разяснения за думите си. Той разказа, че на времето между Ленин и Сталин е имало спор за това как да бъде изградена новата болшевишка държава. По думите му тогава идеите на Сталин били отхвърлени и държавата била изградена така че нейните участници да могат да излизат от състава на държавата. Именно това, каза Путин, "беше мина със забавено действие под зданието на нашата държавност" и това доведе до разпада на държавата.

Пред делегатите Путин напомни, че е бил редови член на КПСС и служител във "въоръжения отряд на партията" - КГБ. Той подчерта обаче, че не е бил "чак такъв идеен комунист", въпреки че до днес си пази партийния билет. Президентът призна, че все още много му харесват комунистическите и социалистическите идеи, но според него в СССР те са били приложени "далеч от това, което са казвали социалистите утописти".

Путин: НАТО и САЩ искаха победа над Съветския съюз и да седнат на трона на Европа

Шефът на Кремъл изрази недоумение защо е трябвало да бъдат избивани приближените на императорското семейство и защо е трябвало да бъде скривано това престъпление. Той напомни и за ролята на болшевишката партия през Първата световна война, когато заради вътрешните борби за власт Русия е "загубила от победената страна".

Путин разкритикува и икономическата политика на СССР, но призна, че плановият подход е успял да съсредоточи ресурсите и да реши проблемите в здравеопазването, образованието и военната промишленост.

Накрая руският държавен глава прикани присъстващите "внимателно и обективно" да анализират историята, за да не се допускат в бъдеще вече допуснатите грешки, предаде ТАСС.

АП коментира, че острите критики към Ленин, който все още е почитан от комунистите и много други хора в Русия, са необичайни за Путин, който досега винаги се е изказвал предпазливо относно руската история в опасение да не отблъсне избирателите.

Източник: БТА