/ Gulliver/Getty Images
Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещнаха в Сочи, малко преди предсрочните израелски парламентарни избори, които са на 17 септември, предаде Асошиейтед прес.
 

В началото на срещата Путин заяви, че в Израел живеят над милион и половина имигранти от бившия Съветски съюз. „Винаги сме ги смятали за наши съотечественици и, разбира се, не ни е безразлично какви хора ще влязат в израелския парламент", отбеляза руският президент.

„Много се надяваме това да са отговорни политици, които при всяко положение да съхранят постигнатото в двустранните отношения (с Русия) в последно време и заедно с нас да продължат да вървят по пътя на развитието на руско-израелските отношения“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Бенямин Нетаняху подчерта, че отношенията между Русия и Израел са добри. „Това, естествено, се дължи на факта, че у нас живеят над един милион рускоезични израелци - те са естествен жив мост между нашите страни“, изтъкна израелският премиер.
 

Нетаняху подчерта значението на сътрудничеството между военните на двете страни. „Личната връзка между нас позволи предотвратяване на търкания и стълкновения между нашите военни. Мога отговорно да кажа, че това е много важен елемент от стабилността на целия регион“, каза израелският премиер в началото на разговора си с Путин.

Според Нетаняху съгласуването на действията на военните на двете страни е особено важно сега, тъй като през последните месеци рязко са зачестили опитите на Иран да използва територията на Сирия за атаки срещу Израел.

Путин каза, че в началото на следващата година ще посети Израел, за да присъства на възпоменателна церемония по случай годишнина от освобождаването на Аушвиц и Деня в памет на жертвите на Холокоста. Той помоли Нетаняху да предаде на израелския президент, от когото е дошла поканата, че с голямо удоволствие ще посети Израел.
БТА