Гледките от птичи поглед към земята и морските пейзажи ни предлагат рядък поглед към някои от най-отдалечените райони на планетата и ни доближават до дивата природа. Посредством фотографиите, направени от дрон ние можем да погледнем от различни ъгли някои от най-емблематичните забележителности по света, разказва rfa, част от Voice of America (VOA).

За да покаже на света как изглежда Земята отвисоко, DJI - един от водещите световни производители на дронове - организира конкурс за видео и снимки, заснети от аерофотографи и аеровидеографи. Участие в него взеха над 65 хиляди професионалисти от всички части на планетата. 

Целта на състезанието беше да покаже силата и красотата на снимките, които могат да бъдат заснети с дрон. Тези малки устройства бързо напуснаха военната индустрия и се радват на все по-широк интерес сред обикновените потребители. Особено силно развитие търпи сегментът, в който дроновете се използват именно с цел аерофото и аеровидеография.

"Първоначално те бяха нишови само за ентусиастите. Докато сега виждаме много хоби фотографи, професионалисти и дори филмовата индустрия да използва тази технология. Дроновете стават все по-популярни, а хората търсят иновативни начини да снимат с тях", казва Ариан Бюрел от DJI.

Един от тези ентусиасти е Дейвид Залка, професионален видеограф и пилот на дрон. Той е един от победителите в конкурса със свои кадри, заснети в Доломитовите Алпи в Италия посредством FPV - специален дрон, който лети с по-висока скорост и може да снима с по-широк обектив от останалите машини.

"Трудната част при снимането с такъв дрон е, че разполагаш само с три минути, за да заснемеш красив пейзаж, защото батерията има много кратък живот. След това трябва да го приземиш, да му смениш батериите и отново да полети", разказва Залка пред rfa, част от Voice of America (VOA).

Благодарение на новите технологии, хората могат да погледнат света по напълно нов начин и да го видят такъв, какъвто никога до сега не са си го представяли. За още красиви кадри - изгледайте видеото.
rfa, част от Voice of America (VOA)