Високата скорост е може би причина за катастрофата с Йорг Хайдер
Високата скорост е може би причина за катастрофата с Йорг Хайдер / снимкa: БГНЕС

Прекалено висока скорост е причина за катастрофата, при която загина австрийският десен политик Йорг Хайдер, предаде Франс прес. На пресконференция директорът на полицията в Клагенфурт Ернст Фризенегер съобщи, че Хайдер е карал с много повече от разрешените в този участък 70 км в час.

Хайдер е починал на път за болницата днес сутринта, след като колата, която е шофирал, е излязла от пътното платно и се е преобърнала няколко пъти, предаде ДПА, цитирайки шефа на полицията.

Инцидентът е станал в 1:15 часа местно време (23:15 часа по Гринуич) в покрайнините на Клагенфурт в провинция Каринтия, на която Хайдер беше губернатор.

Хайдер е шофирал сам. Малко след като е изпреварил друго превозно средство, автомобилът му "Фолксваген Фаетон" е излязъл по неизяснени засега причини от пътя и последователно се е блъснал в пътен знак, насип, бетонов фундамент на пътна ограда и пожарен кран. Според представители на полицията, Хайдер не е бил с колан. Колата се е преобърнала няколко пъти е спряла на разстояние от 36 м, съобщи полицията.

Хайдер е имал контузии на главата и гръдния кош, вероятно вратът му е бил счупен, а лявата ръка е била почти откъсната, заяви Томас Коперна, директорът на болницата в Клагенфурт, където е бил откаран Хайдер. Според него, след тези наранявания Хайдер е имал "много малък шанс да оцелее".

Губернаторът се е връщал от празненство по случай пускането на ново издание в град Фелден към дома си във Файстриц на около 30 км от Клагенфурт, посочи Щефан Пецнер, заместник-председател и говорител на партията на Хайдер - Съюз за бъдещето на Австрия. /БТА/