Вишеградската четворка разкритикува Украйна заради Тимошенко
Вишеградската четворка разкритикува Украйна заради Тимошенко / Reuters

Страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) остро разкритикуваха присъдата от 7 години затвор за бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко и споменаха, че това може да се отрази на европейските амбиции на Киев, предадоха световните агенции.

"Защитата на правата на човека е най-важната европейска норма и докато бившата министър-председателка Юлия Тимошенко е в затвора, е трудно да се каже, че Украйна покрива европейските норми. Ще бъдем много последователни по този случай. Това е ангажимент, който произтича от историята на страните ни", заяви в Прага полският премиер Доналд Туск, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

В Прага се събраха на среща премиерите на Полша Доналд Туск, на Унгария Виктор Орбан и на Чехия Петър Нечас. Словакия бе представена от посланика си в Прага заради падането на правителството на Ивета Радичова.

Тимошенко е основен политически съперник на украинския президент Виктор Янукович. Във вторник тя бе осъдена на 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение, защото като премиер подписа през 2009 г. без разрешение от кабинета газови договори с Русия, които Украйна смята за неизгодни, припомня БТА.

Тези договори сложиха край на сериозен руско-украински конфликт за природния газ, който беше нарушил газовите доставки за Европа, припомня Франс прес.

Чешкият премиер Нечас заяви, че Вишеградската четворка подкрепя прозападната политика на Украйна, но намекна за възможни последици за отношенията на Киев с ЕС заради присъдата на Тимошенко.

"Заявяваме съвсем открито, че не можем да си представим, че лесно ще ратифицираме споразумението за асоцииране на Украйна, след като украинската съдебна система не функционира и Тимошенко е в затвора. Сериозно си задаваме въпроса в каква степен се спазват в Украйна основните човешки и граждански права", заяви чешкият премиер.