/ thinkstock
Лидерите на страните от Вишеградската четворка изразиха задоволство от ресорите на своите еврокомисари в новата Европейска комисия, предаде Асошиейтед прес.

Премиерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия се срещнаха в чешката столица Прага с лидерите на страните от Западните Балкани.

Името на един от ресорите в бъдещата Еврокомисия предизвика напрежение

Чехия и Словакия имат по един заместник-председател на ЕК. Еврокомисарят от Унгария ще отговаря за разширяването на Европейския съюз, а полският еврокомисар - за земеделието.

Полският премиер Матеуш Моравецки определи това като "голям успех", а премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че Вишеградската четворка сега е по-силна.

Орбан каза, че е оптимист и вярва, че новата Европейска комисия ще подобри отношенията със страните от Вишеградската четворка, белязани от разногласия по въпросите на миграцията и мултикултурализма, предаде Ройтерс. Унгария, Полша, Чехия и Словакия често имаха разногласия с досегашната Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер и нейните членове, особено по въпроса с миграцията.

Как ще изглежда новата Европейска комисия?

На пресконференция след срещата на премиерите от Вишеградската четворка Орбан заяви, че от поведението на новата Комисия ще зависи колко успешни ще бъдат следващите пет години.

Унгарският премиер обвини досегашната Комисия, че е водела политика, базирана на принципа „Пуснете мигрантите, нека градим мултикултурализъм“ и отбеляза, че Унгария и съседите й са се противопоставили на този подход.

Мария Габриел е новият еврокомисар по иновациите и младежта в ЕК

Орбан засегна и темата за сблъсъците с Брюксел във връзка с реформата на унгарската съдебна система и независимостта на медиите и университетите. Той каза, че новата Комисия не трябва да се опитва да налага на Унгария неща, които нейните граждани не искат. Ако този процес на налагане продължи, ние ще се противопоставим, категоричен бе унгарският лидер.
БТА