Вирусът зика може да по-опасен, отколкото се предполага
Вирусът зика може да по-опасен, отколкото се предполага / БГНЕС

Изследване върху случай на мъртвородено бебе, чиято бразилска майка е била заразена със зика, поражда опасения, че вирусът е в състояние да причинява по-опасни вродени дефекти, отколкото се предполагаше досега, предаде Ройтерс.

Проучването показва, че мозъкът на бебето липсва - състояние, известно като хидраненцефалия. При въпросната малформация вместо с тъкан, мозъчните кухини са изпълнени с течност. Течност е открита и в други части на тялото, сред които бял дроб, стомах и други тъкани. Състоянието е известно като хидропс феталис - загуба на способността на фетуса да контролира телесните течности. Плодът е имал и артрогрипоза - състояние, при което ставите не се движат нормално

За първи път откриха активен вирус зика в слюнка и урина

Случаят, описан в сп. "PLOS Neglected Tropical Diseases", е първият, който свързва вируса зика с увреждания на зародишни тъкани извън централната нервна система.

Досега вродените аномалии, приписвани на бързо разпространяващия се вирус, бяха почти изцяло ограничени до Бразилия и се свързваха с микроцефалия - състояние, при което бебетата се раждат с необичайно малки глави. Въпреки че все още не е потвърдено, че вирусът зика е причина за микроцефалия при бебетата, според учените доказателствата за това се увеличават.

Доказаха връзката между вируса Зика и микроцефалията при бебетата

Ръководителят на изследването д-р Албърт Ко от Йейлския университет в САЩ, който работи съвместно с колеги от Бразилия, отбелязва, че резултатите от него е трудно да бъдат генерализирани, тъй като става въпрос за единичен случай. Майката е 20-годишна бразилка, която не е проявявала признаци на зараза със зика или други вируси от същото семейство като денга или чикунгуня. През първите три месеца бременността на жената е протичала нормално. Тестовете за други потенциални причинители на микроцефалия - ХИВ, хепатит C, токсоплазмоза и рубеола, са били отрицателни. По време на рутинно изследване с ултразвук в 18-ата седмица от бременността е установено, че плодът е с необичайно ниско тегло. Към 30-ата седмица са наблюдавани остра микроцефалия и други вродени дефекти. На 32-ата седмица плодът вече е бил мъртъв и лекарите са предизвикали раждане.

Какво трябва за знаем за вируса Зика?

Д-р Ко смята, че случаят може да е свидетелство за потенциална връзка между зика и мъртви раждания, и специалистите не трябва да я изключват, особено при бременни жени, които не проявяват признаци на зараза.

Източник: БТА