Броят на новите случаи на коронавирус по света е намалял с 21% през последната седмица, която е третата поред на спад на инфекциите от COVID-19, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в седмичния си доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Междувременно намалява и броят на смъртните случаи, показват оповестените данни. Те са спаднали с 8 процента до 67 хиляди починали. Това е първата седмица от януари, когато се отчита спад на жертвите на болестта.

4667 са новите случаи на COVID-19 у нас

Единственият регион, където случаите на COVID-19 се увеличават, е Западно-тихоокеанският. Там се регистрира скок на новозаразените от 29 процента. Навсякъде другаде броят на инфекциите бележи значителен спад, посочва СЗО. 

По държави най-много нови случаи на коронавирус се наблюдават в Русия, Германия, Бразилия, Съединените щати и Южна Корея.

ЕК разреши издаването на сертификати след атнигенен тест

Омикрон остава преобладаващият вариант на коронавируса в световен мащаб, отчита организацията. Той отговаря за 99 процента от новите инфекции според данните от секвенирането, споделени с най-голямата база данни за вируса в света. На делта варианта се дължат под един процент от новозаразените през седмицата.
БТА