/ IStock
Прилепите, живеещи в гранични региони в южната и югозападната част на Китай, са носители на други видове коронавирус, които вече са способни да се предадат на хората. Това обясни вирусологът от Ухан Ши Чжанли, цитиран от "Гардиън".

Тя подчерта, че тези нови видове коронавирусни инфекции, включително такива, свързани с коронавируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, вероятно ще се разпространят в природата извън Китай. „Те ще се разпространят не само в Китай, но и в страните от Южна Азия“, каза ученият.

Учен разкри къде и как коронавирусът е станал толкова опасен

Смята се, че прилепите са естествени преносители на коронавируса, но Чжанли каза, че е много вероятно вирусът да е бил предаден на междинно животно, преди да е достигнал хората. Все още не е известно кое животно е станало междинно. Смята се, че панголините могат да са такъв носител. В такъв случай, твърди Чжанли, вирусът може да бъде предаден от прилепи на панголини извън Китай. Освен това не е ясно колко дълго вирусът е циркулирал сред животните или хората, преди да бъде открит миналата година.

Гледната точка на Ши се споделя от вирусолог от Университета в Сидни, професор Едуард Холмс. Той смята, че SARS-CoV-2 може да остане в междинния носител за дълго време. В допълнение, по негово мнение е вероятно първата човешка инфекция да е настъпила не в Ухан и дори не в провинция Хубей.
 
БГНЕС