Вирус е отговорен за бума на рака на гърлото
Вирус е отговорен за бума на рака на гърлото / снимка: sxc.hu

Броят на заболелите от рак на устата и гърлото се повишава и това до голяма степен се дължи на по-високия брой случаи на вирусни инфекции с човешки папиломен вирус /HPV/, сочи ново американско изследване.

Броят на свързаните с HPV случаи, в които хора заболяват от рак на устната кухина, през 2004 година се е утроил спрямо 1988 година. Това най-вече се дължи на промените в сексуалното поведение на обществото, което прави разпространението на вируса все по-лесно, подозират учените. HPV е много често срещана инфекция, предавана по полов път, която може да доведе до генитални брадавици и определени видове рак, включително на цервикса, ануса и пениса, пише БГНЕС.

"Взаимовръзката между свързания с HPV рак на главата и шията променя напълно представите ни за това кой е изложен на риск, как да се борим с рака, прогнозите ни и опитите ни за превенция", изтъкна Мора Гилисън от Държавния университет в Охайо, която е ръководител на проучването. Резултатите от научния труд са изготвени от изследването на тъкан от 271 пациенти с рак на устната кухина за период от 20 години.