Вилпен ще бъде разпитан като свидетел по аферата Клиърстрийм
Вилпен ще бъде разпитан като свидетел по аферата Клиърстрийм / netinfo

Френският министър-председател Доминик дьо Вилпен ще бъде разпитан като свидетел, а не като заподозрян за аферата "Клиърстрийм", която разтърси сериозно правителството в началото на годината, съобщи канцеларията на премиера, цитирана от Асошиейтед прес.

Това означава, че срещу Дьо Вилпен не могат да се повдигнат обвинения, посочи канцеларията. Премиерът има пълно доверие в съдебната система, че ще открие истината в политическия скандал, добави тя.

Засега точната дата на разпита не е ясна.

Скандалът бе предизвикан от фалшиви списъци на известни политици и бизнесмени, за които се твърдеше, че са взели подкупи от договор за продажба на въоръжение през 1991 г. чрез люксембургската клирингова къща "Клиърстрийм".

Сред имената в списъците бе и това на вътрешния министър и фаворит на президентските избори догодина Никола Саркози.

Твърди се, че президентът Жак Ширак и Доминик дьо Вилпен, който по време на скандала бе външен министър, са знаели, че списъците са фалшиви, но въпреки това са наредили на бивш специален агент да разследва обвиненията в корупция срещу Саркози.

Саркози е съперник на Дьо Вилпен и фаворит за спечелването на президентските избори през следващата година.

Саркози и останалите личности, включени в скандалните списъци, заведоха дело за фалшиви твърдения, които според тях са кампания за опетняване на тяхното име. Сега съдиите се опитват да установят кой стои зад фалшивите списъци.

Министърът на отбраната Мишел Алио-Мари бе разпитвана по случая в продължение на 12 часа на 10 ноември.

Дьо Вилпен дълго време бе възприеман като предпочитания от Ширак кандидат за президент от партията на държавния глава Съюз за народно движение. Но след размириците във френските предградия миналата година и аферата "Клиърстрийм" рейтингът на премиера постоянно спада, което намалява шансовете му да бъде излъчен за кандидат на Съюза.