Вилнюс започва разследване заради плюшените мечета, хвърлени от самолет над Беларус
Вилнюс започва разследване заради плюшените мечета, хвърлени от самолет над Беларус / снимка: Reuters, архив

Прокуратурата на Литва започна разследване във връзка с акцията на шведски правозащитници, които хвърлиха плюшени мечета над Беларус в знак на протест срещу нарушаването на човешките права и свободи в бившата съветска република, предаде АФП.

Разследването касае незаконно пресичане на държавна граница и нарушаване на международните правила за полетите, посочи прокуратурата на Литва в изявление.

Миналата седмица Минск поиска от Вилнюс да разследва евентуално нарушаване на литовско-беларуската граница, извършено от малък самолет, пилотиран от швед, който на 4 юли хвърли стотина плюшени мечета над Беларус с прикачени към тях призиви за повече свободи и спазване на човешките права, предава БТА.

След този инцидент режимът на авторитарния беларуски президент Александър Лукашенко реши да изгони всички шведски дипломати от Беларус и да затвори посолството си в Стокхолм. Командващите на граничните войски и ПВО на Беларус също бяха уволнени, защото допуснали подобно нещо да се случи.

Заради тези ответни мерки на Минск интересите на Швеция в Беларус ще бъдат представлявани от Естония, предаде АФП, като се позова на говорител на шведското министерство на външните работи.