Вилхелм Молтерер оглави консерваторите в Австрия
Вилхелм Молтерер оглави консерваторите в Австрия / netinfo

Австрийският министър на финансите Вилхелм Молтерер оглави Австрийската народна партия (АНП), предаде Франс прес.

51-годишният Молтерер бе избран вчера за председател на конгреса на партията с рекордни 97,04 процента от гласовете. Той заема мястото на бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел, който бе начело на партията от 22 април 1995 г.

Новият председател обеща да поведе АНП по нов път, лансирайки лозунга "Смелост за нови ценности и нови ръководства" след изненадващото поражение на партията на парламентарните избори на 1 октомври, които бяха спечелени от социалдемократите на канцлера Алфред Гузенбауер.

"Социалдемократите не спечелиха изборите, а ние сме онези, които ги загубиха", заяви в прочувствена реч Шусел, предизвиквайки бурните аплодисменти на делегатите, които се изправиха на крака.

Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) победи на парламентарните избори с малка преднина. За нея гласуваха 35,3 на сто от избирателите, а консерваторите получиха 34,3 на сто от гласовете. След изненадващата си победа АСДП партия формира правителство на широката коалиция с консерваторите, напомня Франс прес.

След идването на власт на новото правителство през януари 61-годишният Шусел заяви, че се оттегля от политическия живот, но ще остане председател на парламентарната група на своята партия. Днес той обясни на членовете на АНП, че възнамерява да запази този пост, за да предаде политическия си опит на своя приемник, когото наричал "своя по-малък брат".