Вилфред Мартенс: ГЕРБ ще обедини дясното в България
Вилфред Мартенс: ГЕРБ ще обедини дясното в България / снимкa: gerb-bg.com

За европейската десница ГЕРБ е партията, която ще обедини дясното в България и ще бъде основаната на дясно-центристките парламентарни избори. Това заяви председателят на Европейската народна партия Вилфред Мартенс след заседание в Мадрид, на което ГЕРБ беше приета за член на европейската десница.

Европейската народна партия беше силно разочарована от разделението на десните партии в България, заяви Мартенс, който изрази надежда, че християндемократическите партии у нас ще приемат лидерството на ГЕРБ и ще работят заедно за дясно-центристко управление.

Мартенс посочи, че в историята на ЕНП ГЕРБ е първата партия, която след толкова кратка процедура - от подаване на документите през юни 2007 година до пълноправното й членство в партията, са минали само шест месеца. По думите му останалите десни в партии в България или трябва да приемат лидерството на ГЕРБ, или сами да продължат по своя път.

Ние изпълнихме ангажимента си към хилядите българи да ги направим част от европейската десница, заяви на брифинга в Мадрид лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Факт е, че нямаме нито един глас „против” нашето членство, означава, че сме успели да убедим всички, че сме за единство и дясно-центристко управление. Той препоръча на десните партии у нас да загърбят противоречията и заяви готовност ГЕРБ да използва потенциала на всички сестрински партии в общо дясно-центристко правителство.

На заседание на Политическото бюро на Европейската народна партия с мнозинство и само с четири гласа „въздържали се”, един от които на Демократи за силна България, ГЕРБ стана пълноправен член на ЕНП.