Виктор Орбан
Виктор Орбан / БТА
Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че Европейската комисия изнудва Унгария, като задържа милиарди замразени средства заради опасения, свързани с върховенството на закона, съобщи „Политико“.

Според Орбан изнудването е "факт", признат дори от самите изнудвачи - членове на Европейския парламент.

"Според нас Унгария отговаря на всички качества на правовата държава и когато Европейската комисия има конкретни нужди, ние изпълняваме всичко от тях, а също така си сътрудничим", добави той. "Не можете да ме обвинявате, че правя всичко възможно, за да насърча интересите на Унгария в такава ситуация на изнудване."

Правителството на Орбан е въвлечено в дългогодишен спор с Брюксел, който е замразил милиарди средства от ЕС, предназначени за Унгария, заради опасения относно правата на човека и върховенството на закона в страната.

Миналата седмица Европейската комисия деблокира 10,2 млрд. евро от замразените кохезионни фондове на ЕС, предназначени за Унгария.

Комисията заяви, че моментът на освобождаването на средствата - което стана само ден преди Европейския съвет, на който Орбан заплашваше да блокира началото на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС и допълнителен пакет от помощи за Киев - е случаен. Много политици от ЕС обаче предупредиха Брюксел да не се поддава на това, което възприемат като шантаж от страна на унгарския лидер.

В крайна сметка Орбан направи обратен завой и позволи на лидерите на ЕС да одобрят започването на преговори за присъединяване на Украйна към блока.
 
БГНЕС