Виктор Емануил не е правил признания
Виктор Емануил не е правил признания / netinfo

Няма признания, дори частични, а само активно сътрудничество с органите на правосъдието, гласи първото тълкуване на протокола от разпита на принца в Потенца, което направи за нашата агенция един от защитниците на Виктор Емануил Савойски, адвокат Джулия Бонджорно, съобщи АДН-Кронос.

Внимателно проучваме казаното от принца и засега нямаме усещането, че се върви в посоката на съзнателно признаване на факти, включващи престъпления, каквито тепърва ще трябва да се доказват, а става дума единствено за проявен и дължим стремеж към сътрудничество със съдията по предварителното разследване и с прокурора, цитира агенцията изявлението на адвоката.

Всекидневникът Република извежда в заглавие фразата "Не е признал". Мнозина говорят за сензационни признания на принца. Абсолютно задължително е, преди да се квалифицира едно действие като признание, да се установи дали казаното има наказателна стойност, в противен случай става дума чисто и просто за сътрудничество, тоест желание да се подпомогне магистратурата, гласи поместеното в Република изявление на юристката.

Вестник Кориере дела сера изтъква, че тя се е явила на първия в условията на домашен арест разговор с довереника си с голяма превръзка, тъй като е изкълчила ръката си при атаката на журналисти и папараци при пристигането на Виктор Емануил в луксозния римски квартал Париоли. Според всекидневника предизвиканата от неговото присъствие медийна обсада вече дотолкова е изнервила съседите, че някои от тях са се

обаждали в полицията с искането да бъде опразнена от репортери улицата, която е частна собственост. Анонимен говорител на Савоя е заявил пред Кориере дела сера, че вече се търси друго жилище за изтърпяване на домашния арест. Изглежда обаче мотивите за преместване не са свързани само със спокойствието на съседите, а и с недоволството на престолонаследника и съпругата му Марина Дория от липсата

на тераса или градина за разходка на чист въздух. Предполага се, че новото жилище може да бъде вила с басейн в предградието Формело, където в оградената и строго охранявана зона Олджата живеят едни от най-заможните фамилии на Рим.

Адвокат Джулия Бонджорно изтъкна пред медиите, че защитата е против това Емануил Филиберт да посети баща си Виктор Емануил при сегашната обсада, тъй като това би създало сериозни проблеми, свързани със сигурността и обществения ред.