Вигенин: Не виждам нищо притеснително в проектодоклада на ван Орден
Вигенин: Не виждам нищо притеснително в проектодоклада на ван Орден / netinfo

Не виждам нищо притеснително в проектодоклада на Джефри ван Орден, представен за обсъждане в Европейския парламент. Това каза в предаването „Денят” на Дарик евронаблюдателят от Коалиция за България Кристиян Вигенин.

В доклада има и критики, и похвали. Бих казал, че докладът се различава от предишните доклади. Той приветства успехите на България, включително в критичните сфери, и дава напътствия като един последен доклад какво и как трябва да се прави. Не виждам нищо притеснително в него, каза българският евронаблюдател.

Този доклад има по-скоро символично значение. Европейската комисия няма да отстъпи от това, което вече е било договорено за трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, допълни Вигенин

Формулата, която ван Орден предлага, че трябва да се гледа гъвкаво на сроковете за затварянето на ядрените реактори, е доста обтекаема. Той знае чувствителността на българите по този въпрос и иска да даде шанс на България в бъдеще време, ако не да удължи живота на трети и четвърти блок, то поне да поиска по-голямо съдействие при изваждането им от експлоатация, коментира проектодоклада евронаблюдателят от Коалиция за България.