/ iStock/Getty Images
Нашата икономика бележи "един от най-силните растежи в света" въпреки пандемията, заяви президентът на Виетнам и генерален секретар на управляващата комунистическа партия Нгуен Фу Чонг, цитиран от Франс прес.

Той говори на първия ден от провеждащия се веднъж на пет години конгрес на Виетнамската комунистическа партия (ВКП).

Общо 1600 делегати участват в 13-ия конгрес на партията, който ще продължи до 2 февруари. Те ще изберат генерален секретар на ВКП, президент на Виетнам, премиер и председател на парламента - четирите ключови поста в страната. Освен това на конгреса ще бъдат определени водещите насоки за следващите 5 години, особено по отношение на икономическата политика, отбелязва АФП.

Миналата година Виетнам регистрира икономически растеж от 2,9 на сто - най-ниският от две десетилетия. Това обаче е много сериозно постижение на фона на намиращата се в рецесия поради коронавирусната пандемия световна икономика, отбелязва АФП.

Масовата карантина, проследяването на контактите в голям мащаб и стриктният контрол върху придвижването позволиха на Виетнам да контролира разпространението на вируса. В страната са регистрирани по-малко от 1600 заразени и 35 смъртни случая.

Повечето от заводите във Виетнам продължават работа. Виетнамската икономика на практика спечели от търговската война между САЩ и Китай, отбелязва АФП.

Постигнахме успех в "двойната си цел: да възпираме пандемията и да развиваме икономиката", подчерта в началото на дебатите Нгуен Фу Чонг. 76-годишният консерватор, който прочисти редиците на компартията с голяма кампания срещу корупцията, се кандидатира за трети мандат като генерален секретар на ВКП. Възможно е обаче той да се откаже от президентския пост в полза на сегашния премиер Нгуен Суан Фук.
БТА