Виена
Виена / ThinkStock/Getty Images
Австрийската столица Виена победи австралийския град Мелбърн в състезанието за най-добър за живеене град на Икономист Интелиджън Юнит, предава Би Би Си.
 
За първи път европейски град е на чело на годишната класацията. Международният съюз класира 140 градове по различни фактори, включително политическата стабилност, престъпността, образованието и достъпа до здравни грижи.

Виена / Guliver/Getty Images

При проучването става ясно, че най-голям напредък от всички европейски градове има Манчестър, който скача с 16 места до 35 място. Японските градове Осака и Токио влязоха тази година в челните 10 места - съответно на трето и на седмо място. И при двата града е постигнат значителен напредък в класацията, дължащ се основно на намалени нива на престъпност, но съща така и на подобрения в градския транспорт, съобщава Си Ен Ен.

Манчестър / ThinkStock/Getty Images

Австралия, макар и да отстъпи първото си място, три от градовете ѝ са с едни от най-добрите резултати. Мелбърн е на второ място, Сидни на пето, а Аделаида на десето.
 
Вижте най-лошите градове за живеене за 2018-а (СНИМКИ)

На дъното на класацията е сирийската столица Дамаск, след нея се нарежда столицата на Бангладеш – Дака. На трето място е най-големият град в Нигерия – Лагос.

Лагос / ThinkStock/Getty Images

БГНЕС