Видеоклип показва евентуалните обстоятелства при смъртта на Бхуто
Видеоклип показва евентуалните обстоятелства при смъртта на Бхуто / снимкa: БГНЕС

Пакистанското правителство продължава да поддържа версията, че бившата лидерка на опозицията Беназир Бхуто е починала от рана в главата, получена от удар в лоста за отваряне на люка в покрива на бронирания й автомобил, съобщи Ройтерс. Все по-малко хора вярват на тази версия, посочва агенцията.

Междувременно вчера телевизионните канали в страната разпространиха любителски видеоклип, на който се вижда човек, облечен по западен маниер, който стреля с пистолет по Бхуто от около 3 метра от колата й. Едновременно с изстрела се вижда как шалът на главата потрепва, вероятно от удара на куршума, след което Бхуто като че ли пропада в колата си. Властите отказват коментар на видеоклипа.

Противоречията около версиите за истинската причина за смъртта на Беназир Бхуто водят до появата на множество слухове в страна, където хората по принцип виждат ръката на всемогъщите тайни служби в практически всяка политическа криза, посочва Ройтерс.

Според агенцията Бхуто притежавала досие с конкретни доказателства, че властите в страната се опитват да фалшифицират резултатите от общите избори. Бхуто имала намерение да обяви съдържанието на досието в деня, в който бе извършен атентатът срещу нея. Междувременно централната избирателна комисия съобщи, че решението за отлагане на датата на общите избори ще бъде взето след консултации с всички политически партии и най-вероятно ще бъде обявено утре, съобщи Ройтерс.