/ iStock/Getty images
Вярващите католици по целия свят отбелязват Разпети петък, който е част от Великия пост - период от 40 дни преди Великден, посветен на покаяние, молитва и самоотречение. Това е специален ден, посветен на споменаването на страданието и кръстната смърт на Исус Христос.

В Стария град на Йерусалим християни с дървени кръстове преминаха по Виа Долороса - пътят, който Иисус е извървял, преди да бъде разпънат на Голгота.
 

 

Вярата на католиците учи, че Исус е бил разпнат на кръст в петък и загива за спасението на човечеството. Затова Разпети петък е ден за смирение, покаяние и благодарност към Бога за неговата жертва.

В този ден католиците се въздържат от месо и яйца, като се хранят само с риба и зеленчуци. Също така, мнозина от тях посещават църквата за специални богослужения и молитви, които са посветени на страданието на Христос.

Разпети петък е време за размисъл и самоотречение, когато вярващите се стремят да се откажат от своите грехове и да се насочат към по-духовен живот. Това е и време за събиране с близките и за споделяне на вярата и любовта към Бога.

В края на Разпети петък, католиците се молят за прошка и благословение, като се надяват на спасение и възкресение в Христос. Този ден е важна част от католическата традиция и култура, която подчертава вярата и предаността към Христос и неговата жертва за спасението на света.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня