Вероника Ларио пратила писмо на Берлускони
Вероника Ларио пратила писмо на Берлускони / снимкa: БГНЕС

Италианският премиер Силвио Берлускони ще остане още един ден в миланската клиника, в която беше приет в неделя след като бе нападнат със статуетка на Миланската катедрала, предаде Франс прес.

Новината съобщи личният му лекар Алберто Дзангрило. Той уточни, че удължаването на престоя на премиера в болницата се дължи на упоритите болки, от които се оплаквал Берлускони, както и на трудностите, които той срещал при хранене.

Според  лекарите в резултат на нападението "са се събудили стари проблеми в областта на шийните нерви и прешлените", които сега предизвикват силните главоболия на премиера. Лекарят на Берлускони потвърди, че пациентът му няма да участва в публични изяви в продължение на 10-15 дни.

Нападението срещу премиера на Италия Силвио Берлускони вдъхнови неаполските занаятчии, които произвеждат по Коледа традиционните коледни фигурки, предаде Франс прес.

Сега занаятчиите са създали фигурки на окървавения при нападението Берлускони. Куклите са поставени във витрините на магазините им между тези на Дева Мария и на Йосиф. Те се предлагат в две версии. Първата показва Берлускони с превръзка на главата и с вдигнати във въздуха ръце в знак на недоумение и възмущение от атаката. Втората представя Берлускони с папка под дясната мишница, докато с лявата си ръка е бръкнал в джоба си. Въпреки окървавеното й лице, на тази кукла на Берлускони занаятчиите са нарисували типичната за премиера хищна усмивка.

В Милано пък беше отбелязан бум на продажбите на миниатюрни копия на Миланската катедрала. С такава статуетка беше нападнат Берлускони в неделя. Цената на статуетките е между 6 и 10 евро.

Същевременно италиански медии съобщават, че Вероника Ларио, с която Берлускони е в процес на развод, е изпратила на премиера съчувствено писмо. Съдържанието на писмото не се уточнява. Според изданията Берлускони очаквал тази реакция, защото Вероника все пак била майка на децата му.

Пред близки самата Вероника Ларио определила нападението като абсурдно и казала, че изобщо не е очаквала подобно нещо да се случи някога на Берлускони.

"Потресена съм. Скърбя истински. За човек като Силвио, който е свикнал да бъде сред хората, от сега нататък ще бъде много трудно да продължи да стои спокойно сред тях", казала Ларио на близките си.

Италианските медии отбелязват още, че децата на Берлускони се редували да го посещават в болничната стая, но правело впечатление, че децата от брака му с Вероника Ларио гледали да не се засичат с тези от първия брак на премиера. Даже когато едните влизали през главния вход на клиниката, другите излизали от задния вход, пише БТА.

Историкът Лучано Канфора очаква нападението срещу Берлускони да подсили образа му на жертва, на който той винаги е залагал, макар да е най-привилегированият човек в Италия, посочва АФП. Като изтъква, че ситуациите не са идентични, Канфора напомня, че през 1926 г. Бенито Мусолини също е бил ранен при атентат, което допринася за засилването на култа и властта на Дучето.