/ iStock
Управата на град Верона в Североизточна Италия обяви днес ограничения в използването на питейна вода заради продължаващата в страната суша, съобщи АФП.

"Поради метеорологичната обстановка и нейното въздействие върху водоснабдяването, кметът подписа заповед за ограничаване на използването на питейна вода за битови нужди", се казва в съобщение на уебсайта на кметството на града.

Съгласно заповедта, която е в сила до края на август в града с население от четвърт милион души, ще бъде забранено използването на питейна вода за поливане на градини или спортни площадки.

Водата не трябва да се използва и за миене на автомобили или за пълнене на плувни басейни, като санкциите при нарушение ще бъдат до 500 евро глоба.

„Червен код“ за горещини в 22 града в Италия, сред които Рим, Неапол и Флоренция

Общините в цяла Италия започнаха да въвеждат някаква форма на нормирано потребление на вода, след като необичайно горещата и суха пролет предизвика сериозна загриженост.

Река По, най-дългата река в Италия и най-големият резервоар за прясна вода, страда от най-голямата суша от 70 години насам.

Езерата Маджоре и Гарда са с много по-ниски от обичайното за това време на годината ниво на водата, а на юг нивото на река Тибър, която минава през Рим, също е спаднало.

Миналата седмица кметът на Милано обяви, че фонтаните в северния италиански град ще бъдат изключени като част от ограниченията на водата, наложени заради сушата.

Най-голямата селскостопанска асоциация в Италия, Coldiretti, предупреди, че сушата излага на риск над 30% от националното селскостопанско производство и половината от животновъдството в долината на река По.

Северният регион Ломбардия обяви извънредно положение, като нареди на кметовете да ограничат използването на вода за несъществени нужди като миене на улици и поливане на паркове и спортни площадки.

Климатичните условия засегнаха и водноелектрическите централи в Италия.

Хидроенергийните съоръжения, разположени предимно в планините в северната част на страната, осигуряват почти една пета от енергийните нужди на Италия.

Липсата на дъжд обаче създава проблеми в момент, в който Рим отчаяно се опитва да се освободи от зависимостта си от руския газ заради войната в Украйна.
БГНЕС