Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо / БГНЕС
Нов кръг от преговорите между представители на венецуелското правителство и опозицията приключи на остров Барбадос, без да бъде съобщено за постигнато споразумение, предаде ДПА.

Министърът на информацията на Венецуела Хорхе Родригес написа Twitter, че "диалогът за мир" е приключил. По думите му това е била успешна размяна на мнения със съдействието на правителството на Норвегия. Родригес не спомена за сключена сделка нито дали разговорите в Барбадос ще продължат.

Гуайдо обяви възобновяване на диалога с правителството на Мадуро

Венецуелският вестник "Насионал" съобщи, че в Барбадос опозицията е настояла за нови президентски избори. Но Диосдало Кабело, председател на проправителственото Учредително събрание, отхвърли тази възможност и заяви, че Венецуела си има президент - избраният на 20 май 2018 г. Николас Мадуро.

Първият кръг от разговорите между правителство и опозиция се състоя през май в Осло. По това време опозицията не бе склонна да преговаря с режима, като настояваше, че единственото решение е Мадуро да се оттегли и да има нови избори, припомни ДПА.

 Журналистка от радио "Гласът на Америка", която се позовава на източници от преговарящите делегации, заяви, че преговорите може да бъдат възобновени на 15 юли, предаде ТАСС.

Хуан Гуайдо: Терорът крепи Мадуро на власт

Макар да нямаше официално изявление на норвежкото външно министерство за преговорите в Барбадос след изявлението на министър Хорхе Родригес за завършването им, се говори, че страните ще се срещнат отново в понеделник в Барбадос, написа в Twitter Селия Мендоса.
 


Норвегия е посредник в преговорите.
 
БТА