Венецуела се прощава с Чавес
Венецуела се прощава с Чавес / снимка: Reuters

Стотици хиляди венецуелци съпровождаха седем часа катафалката с ковчега на Уго Чавес до Военната академия в Каракас. Траурната процесия тръгна от военната болница и стигна до сградата на Военната академия, където в продължение на три дни венецуелците ще могат да се простят с лидера на боливарската революция, съобщи Франс прес.

Погребението ще е в петък.

Градските власти обявиха, че през трите дни на поклонението метрото ще работи безплатно. Националният траур ще трае седем дни, през които ще бъдат затворени всички училища и висши учебни заведения. Привърженици на президента социалист настояват той да бъда положен в мавзолея на Симон Боливар редом с останките на героя от борбата за независимост в Латинска Америка.

Министерството на вътрешните работи във Венецуела издаде заповед, с която забранява продажбата и консумацията на алкохол по време на 7-дневния национален траур. Целта на забраната е да бъде осигурено нормалното провеждане на погребението на Чавес и избягването на всякакви ексцесии.

Властите издадоха и временна забрана за носенето на оръжие за всички, които имат съответното разрешително. Ограничението ще бъде в сила до 12 март, като то не засяга военните, полицията и спецслужбите.

Междувременно Куба, Еквадор и Беларус също обявиха траур заради смъртта на венецуелския лидер Уго Чавес. Очаква се и Боливия да последва техния пример.