Венецуела не е подписала договори с Русия за доставки на оръжие
Венецуела не е подписала договори с Русия за доставки на оръжие / снимкa: БГНЕС

При посещението в Русия на венецуелски президент Уго Чавес на 22 юли не бяха подписани никакви договори за оръжейни доставки, заяви пред московския в. "Газета" източник от "Рособоронекспорт" - единственият износител на руски оръжия. Според него наистина са били водени преговори по въпроса, но без осезаеми резултати.

Венецуелският лидер се канеше да купи от Москва нова партида военна техника - безшумни дизелово-електрически подводници, зенитни комплекси и самолети. Подписани бяха договори в енергийната сфера, но след срещи на най-високо равнище страните оставиха без решение въпроса за покупка на оръжие от Русия, уточнява вестникът.

Въпреки това Държавният департамент на САЩ разкритикува някакъв руско-венецуелски договор на стойност 2 млрд. долара за доставка на 20 системи за противовъздушна отбрана, 12 военнотранспортни самолета и 24 изтребителя. Руски военни нарекоха този договор измислица, но представители на военните ведомства се въздържаха да коментират, отбелязва изданието. Чавес също опроверга съобщенията за сключване на военни договори с Русия, добавя "Газета".

Неподписването на нови военни договори може би означава, че първият етап от модернизацията на венецуелските въоръжени сили е приключил, смята руски военен експерт, цитиран от "Газета". Венецуелската армия тепърва ще овладява вече доставената от Русия военна техника, включително хеликоптерите; Каракас има и задачата да пусне в експлоатация двата завода за производство на автомати "Калашников" и патрони за тях, отбелязва той.

След като Чавес изгуби през декември референдума за разширяване на президентските пълномощия, обществото във Венецуела е разединено и за държавния глава е доста рисковано да сключва скъпоструващи военни договори. На Русия пък се налага да действа предпазливо - ако оръжието, продадено на Чавес, попадне в ръцете на колумбийските бунтовници, САЩ ще реагират много твърдо, допълва руският анализатор пред "Газета".